HISTORIEN BAG STRANDS BLOMSTER

Begyndelsen
Umiddelbart efter 2. Verdenskrig købte min farfar, Jørgen Jensen gartneriet i Binderup. Han drev et handelsgartneri med mange forskellige grøntsager, blandt andet kål, salat og tomater.

I løbet af 50’erne skiftede han grøntsagerne ud med snitroser, eller afskårne roser, som de også kaldes. Gartneriet voksede i størrelse, blandt andet købte han et gartneri der lå inde i Kolding, på Dyrehavevej. Drivhusene blev taget ned og fragtet med ladbil til Binderup og genopført. Igennem alle årene leverede Jørgen grøntsager og snitroser til Gasa Kolding, først på Buen i Kolding (rundbuehallen ved siden af Statoil), senere på Vejlevej.

Potterosen ser dagens lys
Sidst i 60’erne blev min farfar syg og min far, Svend Jensen, der netop var nyuddannet Hortonom, rejste hjem for at overtage driften.

I årene forinden havde min far fået ideen at man kunne fremstille roser i potter – ’på egen rod’, det vil sige ved stiklingeformering, noget som rosengartnere rystede på hovedet af, fordi man indtil da altid havde produceret roser ved okulation.

Men en stædig og stadig udvikling igennem 60’erne og 70’erne resulterede i at potteroser blev en kæmpe succes.

Midt i 70’erne producerede min far potteroser, som den første i verden, med en årsproduktion på ca. 500.000 stk. i dag er det udbredt til hele den vestlige verden med en årsproduktion på ca. 100 mio. stk. heraf produceres ca. halvdelen i Danmark.

3. generation tager over
I begyndelsen af 90’erne overtager jeg som 3. generation i familien, virksomheden. Jeg driver virksomheden med 10 fastansatte og mange af Sdr. Bjerts skolepiger, som klipper stiklinger på akkord.

Omsætningen var på 7 mio. kr. årligt og 90% gik til eksport på et meget konkurrencepræget marked. I lokalområdet havde vi ”det store gartneri”, men i forhold til konkurrenterne udgjorde vi blot en lille del og vi valgte at lukke virksomheden i år 2000, fordi markedsvilkårene var meget svære.

I dag produceres potteroserne udelukkende ved hjælp af robotter, som flytter og pakker planterne, stikkemaskiner, som klipper og stikker roserne i potter og visionsystemer, som fotograferer og sorterer planterne før de pakkes

Nyt blod kommer til
I 2003 overtager Kenneth Petersen fra Fanø virksomheden og driver et gartneri med mange forskellige kulturer, hovedsageligt mange typer sommerblomster og næsten 2 mio. løgplanter til salg i forårsmånederne.

Konkurrencen er skarp og den store variation af sommerblomster, som han begyndte med, snævres ind til Osteospermum, eller spansk margerit, som den hedder på dansk.

Krisen sætter for alvor ind i 2008 og den kapitalkrævene produktion af løgplanter er vanskelig og Kenneth må lukke gartneriet i 2010.

Strands blomster
I 2010 køber jeg gartneriet tilbage og fortsætter med det blomsterudsalg, som Kenneth havde begyndt i 00’erne.

Planen i 2011 er klar: Der skal afsættes planter til hus og have til forbrugere i hele området fra Stenderuphalvøen og ned til Hejlsminde og Christiansfeld. Det var en kæmpe succes, som fortsatte i 2012, med kunder fra Kolding og helt ud til Jordrup.

Det har givet blod på tanden og butikken er nyindrettet med flisegulv, genopsamling af vand, flere borde og mere gulvplads. Drivhuset er ideelt til opbevaring af planterne indtil de bliver solgt, der er lyst, gardinerne holder på varmen og planterne bliver passet med gartnerens sans for kvalitet som er i højsædet.

Strands blomster ApS
Kenneth Petersen bliver fra 2016 en del af Strands Blomster og vi deler i dag driften. Kenneth står for Indkøb af krukker, spagnum, planter m.m. samt kampagnerne mens Martins opgaver er Annoncer, Driften, Økonomi og Udenomsarealer. Sammen varetager vi selvfølgelig salg og rådgivning af kunderne i samarbejde med vores kompetente medarbejdere.